
Kawa- szkodzi czy pomaga zdrowiu? Zaskakujące źródła folifenoli
BY: paulina.podrez
Artykuły / Emila Kołodziejska
Zespół metaboliczny to kilka konkretnych, powiązanych ze sobą zaburzeń zdrowotnych, których występowanie sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.
Natomiast polifenole dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym opóźniają rozwijanie się zespołu metabolicznego poprzez zmniejszenie masy ciała, ciśnienia krwi, glukozy we krwi oraz poprawę metabolizmu lipidów.
Z artykułu naszej specjalistki psychodietetyki Emilii Kołodziejskiej napisanym dla Fundacji Insulinooporność dowiesz się:
- Jakie są źródła prozdrowotnych polifenoli?
- Czy jesteś narażony na zespół metaboliczny?
- Jak rozpoznać u siebie zespół metaboliczny?
- Obalisz mity dotyczące kawy, herbaty a nawet czekolady!
Emilia Kołodziejska: dietetyk kliniczny z ponad 10-letnim doświadczeniem, psychodietetyk